Węgiel aktywny w kosmetykach – wspaniałe właściwości i jak go znaleźć w składzie. Kiedy węgiel jedynie barwi kosmetyk?

Pomaga wyregulować pracę sebum, oczyścić pory, zagoić wypryski, a to dopiero początek listy zalet działania węgla aktywnego. Jego naprawdę wspaniałe właściwości są doceniane przez coraz więcej osób, w tym przeze mnie i w mojej łazience, obecnie, znajduje się kilka produktów z węglem aktywnym. Na rynku jest coraz więcej „czarnych” maseczek, żeli do mycia, peelingów do twarzy, a nawet odżywek do włosów. Czy wiesz, że część produktów opatrzona napisem „z węglem aktywnym”, mająca ten charakterystyczny grafitowo-czarny kolor, nie posiada w składzie węgla aktywnego? Czy wiesz co im go nadaje? Tylko barwnik. Warto wiedzieć jak znaleźć prawdziwy węgiel aktywny w składzie i nie dać się nabrać.

JAK DZIAŁA WĘGIEL AKTYWNY?

Węgiel aktywny (zamiennie nazywany też aktywowanym) lub jak potocznie się go nazywa „czarne złoto”, był znany naszym przodkom na pewno już za czasów Hipokratesa. Polecał on go, pod postacią węgla drzewnego, swoim uczniom w celu odkażania ran. Węgla drzewnego, po dziś dzień, używa się także do innego, bardzo specyficznego zadania, jako okład wyciągający truciznę z ran, które zadały jadowite zwierzęta, w tym m.in. pająki, węża, skorpiony. Indianie węglem leczą poparzenia przez trujący bluszcz. Za popularność jaką obecnie cieszy się w Polsce, może być wdzięczny, przede wszystkim czasom początkowego rozkwitu rynku kosmetyków naturalnych. Tym sposobem, już od kilku lat, jest jednym z najbardziej pożądanych składników w produktach kosmetycznych, co zawdzięcza też swojemu multifunkcyjnemu i skutecznemu działaniu. Dzięki unikatowej, mikroporowatej strukturze – 1 gram węgla aktywnego odpowiada powierzchni ok. 3300 m2, posiada niezwykle silne właściwości adsorbujące, czyli wiążące inne związki chemiczne. Nałożony na skórę, działa na zanieczyszczenia, toksyny, ale też sebum, czy zrogowaciały naskórek, niczym magnes na opiłki metalu – przyciąga je z nawet głębszych warstw skóry, pochłania, a następnie ułatwia pozbycie się ich, podczas spłukiwania produktu pod bieżącą wodą. Jak nazwa wskazuje, jest to składnik aktywny, ale jest nadzwyczaj dobrze tolerowany przez każdy typ skóry (nawet cerę reaktywną i wrażliwą), nie jest komedogenny ani aknogenny, a wręcz przeciwnie, wspomaga leczenie skóry problematycznej i nie ma wysokiego potencjału alergennego. Osobiście nigdy nie spotkałam się z opinią, by kogokolwiek uczulił. A to nie koniec listy zalet jego działania.

WŁAŚCIWOŚCI WĘGLA AKTYWNEGO w kosmetykach

  • Oczyszcza skórę z zanieczyszczeń i toksyn
  • Oczyszcza pory
  • Pochłania nadmiar sebum, matuje skórę i reguluje pracę gruczołów łojowych
  • Usuwa zrogowaciały naskórek i wygładza skórę
  • Łagodzi i koi
  • Odświeża
  • Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie
  • Wspomaga detoksykacje skóry
  • Wspomaga leczenie i łagodzenie stanów zapalnych skóry problematycznej
  • Przyspiesza gojenie się wyprysków
  • Spowalnia proces starzenia – antyoksydant
  • Działa „antipollution” – uwalnia skórę od zanieczyszczeń z powietrza powstałych ze smogu

Jak widać, węgiel aktywny jest idealnym składnikiem do umieszczania w produktach do mycia twarzy, czy maseczkach oczyszczających. Jego najlepszymi beneficjentami będą skóry tłuste, mieszane i trądzikowe, bo to one będą widziały najlepiej jego działanie, ale także skóra normalna czy sucha może docenić jego oczyszczające i odświeżające funkcje.

CZYM jest WĘGIEL AKTYWNY?

Głównie składa się z węgla pierwiastkowego w formie bezpostaciowej oraz częściowo w postaci drobnokrystalicznego grafitu. Poza węglem, substancja zawiera ponadto popiół, głównie tlenki metali alkalicznych i krzemionkę.

SKĄD się bierze WĘGIEL AKTYWNY?

Powstaje o w procesie spalania miazgi drzewnej w temperaturze ok. 900 stopni C, a następnie zostaje poddany procesowi aktywizacji przy użyciu pary wodnej, podczas niej w strukturze węgla dochodzi do otworzenia się porów i to właśnie te, powstałe w strukturze luki, mają zdolność do wyłapywania i pochłaniania. Jest to składnik naturalny.

ŹRÓDŁA pozyskiwania i RODZAJE węgla aktywnego:

pędy bambusa – bambus do produkcji węgla aktywnego ścinany jest co 5 lat, a następnie spalany w temperaturze 1000 stopni Celsjusza i rozdrabiany. Jest to jedna z najszybciej rosnących roślin na świecie, w momencie, gdy jest ścinana, korzenie wypuszczają nowe pędy, dlatego jest to opcja najbardziej przyjazna środowisku.

łupiny orzecha kokosowego – metodą parowo-gazową powstaje węgiel aktywowany kokosowy, uważany za najlepszy i najszlachetniejszy – odmiana ta posiada wysoką wytrzymałość ziaren na ścieranie oraz niską zawartość popiołu. Sprawdza się jako dodatek do koktajli i często stosowany jest także w lodziarniach i restauracjach jako barwnik spożywczy. Ma również zastosowanie w oczyszczaniu i odbarwianiu alkoholu, w produkcji napojów i oczyszczaniu wody.

… a także (w tym do filtrów do wody): węgiel kamienny, węgiel brunatny, półkoks, koks, torf, lignina, drewno, pestki owoców i skorupki orzechów. Filtry z węglem aktywnym, jak również sam węgiel aktywny usuwają lub zmniejszają stężenie wielu lotnych związków organicznych, pestycydów i herbicydów, a także chloru, benzenu, związków trihalogenometanu, radonu, rozpuszczalników oraz innych wytworzonych przez człowieka chemikaliów, łącznie z metalami ciężkimi

JAK ZNALEŹĆ WĘGIEL AKTYWNY W SKŁADZIE – czego szukać w INCI (składzie produktu) i KIEDY WĘGIEL w kosmetyku JEST TYLKO CZARNYM BARWNIKIEM, bez właściwości aktywnych.

W kosmetykach używa się zarówno węgla aktywnego, ale również powstałego z węgla składnika, dającego jedynie efekty wizualne, barwnika. Używa się go w celu nadania kosmetykom stalowego lub czarnego koloru. Wykorzystywany jest powszechnie na przykład w tuszach do rzęs. Jednak jest on też często spotykany w produktach do pielęgnacji. Dlaczego te węgle są mylone? Poniekąd przez podobne nazwy, ale i niejednokrotnie osobiście spotkałam się już z takim zabiegiem, że sprytni producenci, piszą na opakowaniach swoich produktów, że są one „z węglem aktywnym”, a w składzie znajdziemy… tylko carbon black, czyli sam barwnik. Sam barwnik, bez tych wszystkich wspaniałych funkcji oczyszczających, detoksykujących i pochłaniających. Ale kolor czarny kosmetyku pielęgnacyjnego sugerujący, że to węgiel aktywny jest? Jest.

Jeśli producent nie umieszcza informacji, że produkt ma węgiel aktywny w składzie, a dodaje barwnik, nadając charakterystyczny, stalowo-szary kolor kosmetykowi, no to po prostu korzysta na tym, że nie czytamy składów. Możemy tu dyskutować co do etyki, bo skład kosmetyku jest dostępny na opakowaniu i można przeczytać, a szary kolor można usprawiedliwić tym, że kosmetyk mając mętniejszy, ciemniejszy kolor ma właściwości chroniące produkt przed zepsuciem. Jednak, jeśli na opakowaniu jest umieszczona informacja, że kosmetyk ma w składzie aktywny węgiel, a w składzie jest tylko czarny barwnik… to ujmuje wiarygodności producentowi, ale grunt to posiadać wiedzę w tym temacie. Produkt może mieć w składzie jedynie barwnik, ale nam odpowiadać i być skutecznym, bo za działanie oczyszczające będą odpowiedzialne inne składniki – warto wiedzieć co działa na naszą skórę. Najbardziej odpowiedzialną i świadomą wersją działania jest sprawdzenie składu, bo na szczęście nie jest trudno samemu wyszukać czy to węgiel aktywny czy barwnik. Producenci na opakowaniach mogą napisać (prawie wszystko) co chcą i nie zapominajmy o tym, ale skład musi być zgodny z prawdą (wiem, że bardziej świadome osoby słusznie nie patrzą na składy zero-jedynkowo, jednak dzisiaj nie wchodzę w szczegóły i dywagacje, bo nie ma to akurat znaczenia w temacie węgla aktywnego i nieaktywnego).

Aktywny węgiel

  • charcoal powder
  • activated charcoal
  • active carbon
    nazwy nieprzetworzonego węgla aktywnego, który wykazuje absorbujące, oczyszczające i regulujące właściwości dzięki swojej formie, poza kosmetykami, wykorzystywany jest np. do filtracji wody.

Barwnik

  • active carbon / CI 77266 – barwnik o intensywnym, głębokim odcieniu czerni,
    można go otrzymać w wyniku ciężkiego spalania produktów pochodzących z ropy
    naftowej
    . Pochodna węgla, która ma wysoki stosunek powierzchni do
    objętości, jednak nie tak wysoki, jak czysty węgiel aktywny. Stosowany jest jedynie w
    celu zabarwienia kosmetyku
    (np. w eyelinerach, tuszach).

Węgla aktywnego nie ma, ale też jest spoko?

Dopóki producent zabarwia kosmetyk barwnikiem, ale nie wspomina na opakowaniu o węglu aktywnym, uważam, że nie ma problemu, ale jak już wiemy – jest duża różnica we właściwościach między tymi dwoma i słowo AKTYWNY ma znaczenie.

Produkt ma tylko barwnik i świetnie oczyszcza?

Możliwe? No oczywiście, że tak. Po prostu nie zawiera węgla aktywnego, za to działają w nim inne składniki oczyszczające. Warto jednak mimo to, wiedzieć czy jest w składzie. Jeśli dany kosmetyk z nim się u Ciebie sprawdził, możesz poszukać innych produktów, które go zawierają. A jeśli jakiś produkt Cię uczulił, to też warto wiedzieć, gdzie szukać przyczyny, bo może węgla aktywnego nawet nie ma w składzie.

Mały przegląd kosmetyków pielęgnacyjnych
z WĘGLEM AKTYWNYM i te TYLKO Z BARWNIKIEM

WĘGLA AKTYWNEGO BRAK – TYLKO BARWNIK

A teraz o tym, że nie wszystko jest węglem aktywnym, co jest czarne, choć nawet producent to sugeruje… W tych kosmetykach węgla aktywnego nie znajdziesz:

Black Mask typu „Peel-off: Pilaten

Nie jest cruelty-free.
Tu węgla aktywnego nie znajdziesz.
Cena niska, ale mimo, że maska wszędzie opisywana jest jako produkt z węglem aktywnym z bambusa, to niestety, bujdy, nie ma go w składzie, za to barwnik jest.

Aqua – woda, Polyvinyl Alcohol – alkohol poliwynylowy, Glycerin – gliceryna, Propylene Glycol – glikol propylenowy, Collagen – kolagen, Diazolidinyl Urea – N′-bis(hydroksymetylo) mocznik, CI 28440 – barwnik czerń brylantowa, Parfum- kompozycja zapachowa

Carbo Detox, Pasta węglowa do mycia
twarzy 3 w 1, Bielenda


Jest cruelty-free
Tu węgla aktywnego nie znajdziesz
. (o dziwo, bo w paskach do oczyszczania porów nosa, z tej samej serii, już węgiel aktywny jest w składzie, znajdziesz je poniżej)

Aqua (Water), Kaolin, Carbon Black barwnik, Glycerin, Pumice, Polyethylene, Sodium Laureth Sulfate, Illite, Salicylic Acid, Panthenol, Montmorillonite, Calcite, Polysorbate 20, Xanthan Gum, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, DMDM Hydantoin, Parfum (Fragrance)

A tu kilka przykładów kosmetyków z WĘGLEM AKTYWNYM W SKŁADZIE:

DIY

Węgiel aktywny można zakupić oczywiście w aptece, czy w sklepach internetowych i wykonać z niego kosmetyki DIY.
W internecie znajdziemy wiele propozycji, jak przygotować maseczki z nim. Można go łączyć m.in. z żelem aloesowym, glinką, wodą, czy żelatyną.

Są to przykłady, jak znaleźć węgiel aktywny w składzie w praktyce, nie wszystkie te produkty używałam. Z tych, które miałam, mogę powiedzieć, że po masce z Nacomi miałam problemy z zapchaniem cery, także ta mi się nie sprawdziła, co nie jest winą węgla aktywnego, bo ten składnik moja skóra uwielbia, za to bardzo polecam maseczkę z Miya.

Black mask typu „Peel-off” Marion

Jest cruelty-free.
Tu znajdziesz węgiel aktywny.

INCI: Aqua – woda, Polyvinyl Alcohol – alkohol piliwynylowy, Alcohol Denat – alkohol denaturowany, Propylene Glycol – glikol propylenowy, Glycyrrhiza Glabra Root Extract – ekstrakt z korzenia lukrecji, Hamamelis Virginiana Leaf Water – hydrolat z oczaru wirginijskiego, Charcoal Powder – węgiel aktywny, Phenoxyethanol – fenoksyetanol, Polyglyceryl-10 Stearate, Polyglycerin-10, Polyglyceryl-10 Myristate, Sodium Dehydroacetate – dehydrooctan sodu, Citric Acid – kwas cytrynowy, Potassium Sorbate – sorbinian potasu, Sodium Benzoate – benzoensan sodu, Sorbic Acid – kwas sorbowy, Xanthan Gum – guma ksantanowa, Ethylhexylglycerin – etyloheksylogliceryna, Parfum – kompozycja zapachowa.

Maseczka do twarzy, Duetus

Jest cruelty-free
Tu znajdziesz węgiel aktywny.

Aqua, Vitis Vinifera Seed Oil, Kaolin, Sorbitol, Cannabis Sativa (Hemp)
Seed Oil, Sorbitan Stearate, Sucrose Cocoate, Glyceryl Stearate, Activated Charcoal, Squalane, Tocopheryl Acetate, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Stearic Acid,
Cetearyl Alcohol, Salicylic Acid, Xanthan Gum, Thymus Vulgaris (Thyme) Oil, Citrus Grandis
Oil, Benzyl Alcohol, Dehydroacetic Acid, Limonene, Linalool.

Aloe Barbadensis Leaf Juice, Kaolin, Niacinamide, Aqua, Glycerin, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Vitis Vinifera Seed Oil, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Cannabis Sativa Seed Oil, Charcoal Powder, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Panthenol, Zea Mays (Corn) Starch, Hydrolyzed Yeast Protein, Mannitol, Biotin, Allantoin, Threonine, Disodium Phosphate, Ethyl Cellulose, Pyridoxine HCl, Potassium Sorbate, Sodium Polyacrylate, Lauric Acid, Dehydroacetic Acid, Citric Acid, Sodium Lauroyl Glutamate, Sodium Benzoate, Polyglyceryl-10 Stearate, Benzyl Alcohol, Silica Dimethyl Silylate, Stearic Acid, Parfum, Phenoxyethanol, CI 77891.

Aktywny węgiel kokosowy – znajdziesz w myBEAUTYexpress, Miya

Skład: Aqua (Water), Kaolin, Charcoal Powder, Isostearyl Isostearate, Cetearyl Alcohol, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Panthenol, Glyceryl Stearate Citrate, Glyceryl Stearate, Glycerin, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Tocopheryl Acetate, Xanthan Gum, Methylpropanediol, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Sodium Phytate, Alcohol, Parfum (Fragrance).

Paski oczyszczające pory nosa – cruelty-free i z węglem aktywnym

Bielenda, Carbo Detox
Skład: Aqua, Polyvinyl Alcohol, Glycerin, Propylene Glycol, Dipotassium Glycyrrhizate, Charcoal Powder, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel), Water, Methyl Acetate, Methylparaben.

Balea Nose Strips mit Aktivkohle,
Skład: VP/VA Copolymer, Aqua, Bentonite, Glycerin, 1,2-Hexanediol, Polyvinyl Alcohol, CHARCOAL POWDER, Glycolic Acid, Melaleuca Aalternifolia Leaf Oil, Butylene Glycol, Phenoxyethanol, Illicium Verum Fruit Extract, Sodium Hydroxide, Scutellaria Baicalensis Root Extract, Hamamelis Virginiana Leaf Extract, Limonene, CI 77499, CI 77891.

L’Biotica oczyszczające plastry na nos z węglem drzewnym,
Skład: Aqua, Acrylates Copolymer, PVP, Polyvinyl Alcohol, Silica, PEG-12 Dimethicone, Charcoal Powder, Titanium Dioxide, Iron Oxide (CI 77499), Dipotassium Glycyrrhizate, Allantoin, Hamamellis Virginiana (Witch Hazel) Extract, Parfum

L’Biotica Young plastry na nos,
Skład: Alcohol Denat., Aqua, PVP, VP/VA Copolymer, Charcoal Powder, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Extract, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Tocopheryl Acetate, Dipotassium Glycyrrhizate, 1,2-Hexanediol, Dimethicone, Butylene Glycol, Hydroxyacetophenone, Polysorbate 20, Sorbitan Sesquioleate, Silica, Phenoxyethanol, CI 77891

Polecane Artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.